utorok 24. januára 2017

Výborné šišky s vanilkovým krémom



Tieto šišky sú výborné už len preto, že zachovávajú svoju konzistenciu aj na druhý deň. 



Potrebujeme: 
1 ks sušené droždie 
500 g hladkej múky 
60 g kryštálového cukru 
10 g soli 
najemno nastrúhaná kôra z 1/2 citróna 
4 vajíčka 
125 g zmäknutého masla
olej na vyprážanie 

Postup: 
Droždie rozmiešajte v 150 ml vody. Do misky preosejte múky, pridajte cukor, soľ, citrónovú kôru, vajíčka a droždie s vodou. Vypracujte hladké cesto. Po častiach zapracujte aj maslo (po cca 25 g). 
Misu s cestom zakryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote, aby zdvojnásobilo svoj objem (60 - 90 minút). Potom cesto premiešajte, znovu zakryte  fóliou a nechajte kysnúť do druhého dňa v chladničke. 
Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a tvarujte kruhy, ktoré hneď dávajte piecť do panvice. Šišky ukladajte na papierovú utierku, aby sa prebytočný tuk vsiakol. Obaľte ich v cukre a nechajte vychladnúť a potom naplňte. 

Vanilkový krém 

Potrebujeme:
500 ml plnotučného mlieka
1 vanilkový lusk (semienka) 
125 g kryštálového cukru 
6 žltkov 
80 g hladkej múky 
200 ml smotany na šľahanie 

Postup:
Mlieko vlejte do hrnca, pridajte vanilkové semienka aj lusk a priveďte k varu. 
V miske vyšľahajte cukor so žĺtkami, preosejte k nim múku a opäť vyšľahajte. 
Prevarené mlieko postupne pomaly pridávajte za stáleho miešania k vyšľahaným žĺtkom. Potom zmes prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým krém nezhustne (cca 5 minút). Krém prepasírujte cez cedidlo do misky, dajte na ňu fóliu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Potom krém dajte do chladničky, najlepšie cez noc. 
Smotanu vyšľahajte dotuha a pomocou metličky ju potom primiešajte ku krému. Šišky týmto krémom naplňte. 


Dobrú chuť 

M. 





1 komentár:

  1. Že by inšpirácia na pečenie na tento víkend? Manželka sa učí na skúšky, takže nová kuchyňa je tu celá iba pre mňa. Tak som si hovoril, že urobím určite nejakú super dobrotu z mäsa. Napadá ma pečené bravčové koleno so kapustou a karlovarskou knedľou, a potom by som k tomu chcel urobiť aj nejakú sladkú bodku. A toto vyzerá ako fajn kombinácia na taký ten super luxusný nedeľný obed. :)

    OdpovedaťOdstrániť