Výborné šišky s vanilkovým krémom
Tieto šišky sú výborné už len preto, že zachovávajú svoju konzistenciu aj na druhý deň.
Potrebujeme:
1 ks sušené droždie
500 g hladkej múky
60 g kryštálového cukru
10 g soli
najemno nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
4 vajíčka
125 g zmäknutého masla
olej na vyprážanie
Postup:
Droždie rozmiešajte v 150 ml vody. Do misky preosejte múky, pridajte cukor, soľ, citrónovú kôru, vajíčka a droždie s vodou. Vypracujte hladké cesto. Po častiach zapracujte aj maslo (po cca 25 g).
Misu s cestom zakryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote, aby zdvojnásobilo svoj objem (60 - 90 minút). Potom cesto premiešajte, znovu zakryte fóliou a nechajte kysnúť do druhého dňa v chladničke.
Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a tvarujte kruhy, ktoré hneď dávajte piecť do panvice. Šišky ukladajte na papierovú utierku, aby sa prebytočný tuk vsiakol. Obaľte ich v cukre a nechajte vychladnúť a potom naplňte.
Vanilkový krém
Potrebujeme:
500 ml plnotučného mlieka
1 vanilkový lusk (semienka)
125 g kryštálového cukru
6 žltkov
80 g hladkej múky
200 ml smotany na šľahanie
Postup:
Mlieko vlejte do hrnca, pridajte vanilkové semienka aj lusk a priveďte k varu.
V miske vyšľahajte cukor so žĺtkami, preosejte k nim múku a opäť vyšľahajte.
Prevarené mlieko postupne pomaly pridávajte za stáleho miešania k vyšľahaným žĺtkom. Potom zmes prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým krém nezhustne (cca 5 minút). Krém prepasírujte cez cedidlo do misky, dajte na ňu fóliu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Potom krém dajte do chladničky, najlepšie cez noc.
Smotanu vyšľahajte dotuha a pomocou metličky ju potom primiešajte ku krému. Šišky týmto krémom naplňte.
Dobrú chuť
M.
Že by inšpirácia na pečenie na tento víkend? Manželka sa učí na skúšky, takže nová kuchyňa je tu celá iba pre mňa. Tak som si hovoril, že urobím určite nejakú super dobrotu z mäsa. Napadá ma pečené bravčové koleno so kapustou a karlovarskou knedľou, a potom by som k tomu chcel urobiť aj nejakú sladkú bodku. A toto vyzerá ako fajn kombinácia na taký ten super luxusný nedeľný obed. :)
OdpovedaťOdstrániť