utorok 24. januára 2017

DONUTKY 





Potrebujeme: 
150 ml mlieka
100 ml smotany na šľahanie
65 g trstinového cukru
42 g droždie (1 kocka)
500 g hladkej múky
3 žĺtky
štipka soli
65 g rozpusteného masla
3 lyžice rumu 
olej na vyprážanie

Postup: 
Pripravte si kvások. Mlieko a smotanu zohrejte, zmes by mala byť príjemne teplá. Prisypte 1 lyžicu cukru a rozdrobte droždie. 
Do väčšej misky vsypte múku, pridajte žĺtok, cukor, soľ, maslo, rum a nakoniec prilejte kvások. Vypracujte hladké cesto, zakryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne hodinu. 
Cesto vyvaľkajte na doske a vykrajujte z nej donutky. Donutky ukladajte na papier na pečenie a prikryte ho utierkou a nechajte ešte kysnúť pri izbovej teplote približne ďalšiu hodinu. 
Donutky pečte v panvici s olejom približne každú stranu 40 sekúnd. Hotové ich dávajte na plech vyložený papierovou utierkou, nechajte ich ľahko vychladnúť a namáčajte. Polevu môžete použiť akúkoľvek. Ja som použila obyčajnú čokoládovú polevu a zbytok som obalila v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom. 

Dobrú chuť 

M. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára