Potrebujeme:
Cesto
200 g kryštálový cukor
1 dcl voda
4 ks vajcia
1 dcl olej
180 g hladká múka
1 ks vanilkový cukor
1 ks prášok do pečiva
20 g kakaa
Plnka
500 g jahôd
500 g mascarpone
250 ml smotany na šľahanie
2 ks vanilkový cukor
1 lyžička vanilkový extrakt
Postup:
Rúru si predhrejeme na 180 °C stupňov.
Žĺtka vymiešame s krýštálovým a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme vodu a olej a dobre premiešame. Prisypeme preosiatu múku s práškom do pečiva, kakao a premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 25 cm a pečieme približne pól hodinku.
Smotanu na sľahanie vyšľaháme a mascarpone vymiešame s vanilkovým cukrom a extraktom. Šľahačku vmiešame do krému z mascarpone.
Jahody si nakrájeme na tenké plátky.
Vychladnutý korpus prerežeme na polovicu. Polovicu potrieme krémom, na ktorý poukladáme jahody a zakryjeme druhou polovicou korpusu.
Tortu si môžete ozdobiť akokoľvek, alebo ju môžete nechať aj "holú". Ja som pri príležitosti, že išlo o narodeninovú tortu použila trubičky s vanilkovou náplňou (Lidl), ktorými som tortu dookola ozdobila. Samozrejme som si nechala trošku krému aj na obalenie torty. Na vrch torty som poukladala jahody nakrájané na tenké plátky a zaliala želatínou.
Dobrú chuť!
M.
To jsou úplně vzpomínky na dětství a moji babičku. Ještě nedávno jsem přes jejich vesnici jezdi, když jsem jezdil nakupovat nářadí na servis do mojí malé kutilské dílny. Tak jsem se vždycky den předem zahlásil. A v létě a na jaře to bylo tak, že babička vždycky mělo něco upečeného. A to jsem se pak už jenom oblizoval! :)
OdpovedaťOdstrániť